Natuurlijke middeltjes tegen verkoudheid

Van onze redacteur:

Vooral in de herfst en de winter hebben veel mensen last van verkoudheid. Keelpijn, niezen, hoesten, hoofdpijn, vermoeidheid, een loopneus of een verstopte neus zijn veel voorkomende symptomen.

In de natuur komen veel middeltjes voor die gebruikt kunnen worden om de symptomen van verkoudheid tegen te gaan en eventueel te verminderen.

Kriebelende keel

Etherische Verkoudheids olie helpt om vrijer te ademen door de neus en heeft een verzachtende werking op de luchtwegen. Het gebruik is heel eenvoudig; smeer voor het slapen gaan de borst en hals in met wat basisolie vermengd met een paar druppels Verkoudheids Olie. Zo heeft u de hele nacht lucht.

Klik hier voor meer informatie of om te bestellen.

Verstopte neus

Hydrastis zorgt ervoor dat u vrijer en opgelucht kunt ademen door uw neus. Het ondersteunt het afweersysteem en werkt daardoor preventief tegen griep en verkoudheid. Het verbetert de condities van de slijmvliezen van longen, keel, mond en neus.

Klik hier voor meer informatie of om te bestellen.

Hoesten

Saliesiroop vermindert hoesten en het heeft een verzachtende invloed op de luchtwegen waardoor er weer vrijer geademd kan worden. Helpt ook bij onrustig slapen.

Klik hier voor meer informatie of om te bestellen.

‘Verstopte’ longen

Bronchiaal Kruiden hebben vooral een verzachtende en verlichtende invloed op de luchtwegen. De kruiden hebben een verzachtende invloed op de keel waardoor u vrijer kunt ademen. Dit kruidencomplex bevat onder meer Plantago, Drosera en Tijm.

Klik hier voor meer informatie of om te bestellen.

Immuunsysteem

Echinacea ondersteunt en stimuleert het immuunsysteem. Veel mensen doen daarom in de winter een kuur met Echinacea. Het is verkrijgbaar in druppels en tabletten.

Klik hier om te bestellen.

Verminderde weerstand

Propolis activeert het natuurlijke afweersysteem van de lichaamscellen, het ondersteunt het imuunsysteem en verhoogt de weerstand. Zeer geschikt bij een verkoudheid. Te gebruiken als tabletten of tinctuur.

Klik hier voor meer informatie of om te bestellen.

Oorzaken van verkoudheid

Verkoudheid kan veroorzaakt worden door honderden verschillende soorten virussen. In de winter en bij koud of regenachtig komen verkoudheden meer voor dan bij ‘lekker weer’. Waarschijnlijk komt dit omdat mensen dan veel meer binnen zitten met minder goede ventilatie. De virussen kunnen zich daardoor veel gemakkelijker verspreiden dan onder zomerse omstandigheden. Het is een fabeltje dat je verkouden wordt van kou, immers wordt de verkoudheid veroorzaakt door een virus.

Het is medisch overigens niet bewezen dat een verkoudheid door medicatie kan worden voorkomen of genezen. De symptomen kunnen uiteraard wel worden bestreden, door onder andere de beschreven middeltjes.